Menu Ga naar hoofdinhoud
Fondation Jean-François Peterbroeck
Retour aux actions

ACTE

Autisme in de context

2016 à 2020
Bruxelles, Belgium

Contexte

Autisme is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die in een of andere vorm meer dan één op de honderd kinderen treft. Het wordt gekenmerkt door een “sociaal-pragmatische” achterstand, d.w.z. grote moeite om verbale en non-verbale interacties met anderen in goede banen te leiden. Bovendien heeft een groot deel van deze kinderen een aanzienlijke taalachterstand en krijgt meer dan een kwart van hen nooit toegang tot verbale communicatie. Deze linguïstische en, meer in het algemeen, communicatieve aspecten van autisme worden nog steeds slecht begrepen.
Via een aanpak die linguïstiek en experimentele psychologie combineert, wil het project deze wetenschappelijke en maatschappelijke uitdaging aangaan om aangepaste instrumenten voor vroegtijdige interventie te helpen creëren.

Begunstigden

Uiteindelijk zullen de resultaten van het onderzoek ten goede komen aan alle kinderen met autistische stoornissen, hun families en, meer in het algemeen, aan iedereen die bij deze situatie betrokken is.

Doel

Het hoofddoel van de ACTE-groep, opgericht door Mikhail Kissine in 2015, is het beter begrijpen van de aard en de oorsprong van de communicatieproblemen en de frequente vertragingen in de taalontwikkeling die autisme kenmerken.
ACTE integreert de methoden van de experimentele psychologie en instrumenten uit de taalkunde in een onderzoeksprogramma dat zich richt op de ervaringen van kinderen en volwassenen met autisme.
De groep bestaat uit twee doctoraatskandidaten, drie postdoctorale onderzoekers en een neuropsycholoog gespecialiseerd in autisme.

Résultats

De steun van de Stichting JFP liet toe:
– de betaling van de salarissen van Dr. Gaetane Deliens en Dr. Philippine Geelhand, postdoctorale onderzoekers betrokken bij het project;
– de ontwikkeling van het ACTE-centrum, met een architecturaal ontwerp dat specifiek gericht is op autisme en de zintuiglijke bijzonderheden ervan, zonder equivalent in België. De ambitie was om verder te gaan dan een eenvoudig onderzoekslaboratorium over autisme. Dit centrum is uiteraard uitgerust met ruimtes voor experimenten en observatie, maar ook met ruimtes waar mensen met autisme en hun familie zich in vertrouwen kunnen ontwikkelen, informatie kunnen krijgen en wetenschappelijke conferenties kunnen bijwonen. Het is dus een uitzonderlijke gelegenheid voor de wereld van het onderzoek en de wereld van de gezinnen om met elkaar in contact te komen, naar elkaar te luisteren en samen verder te gaan. Het ACTE-centrum werd officieel ingehuldigd op 12 juni 2019.

Acties

Zowel nationaal als internationaal willen we jongeren de best mogelijke toekomstkansen bieden.
Wij ondersteunen projecten door concrete acties op het terrein met onze partnerorganisaties.

Découvrir cette action

Belgium

  • # Zelfvertrouwen

Burgerschapsjaar om te bouwen en gebouwd te worden

Vrijwillige burgerdienst
Découvrir cette action

Burundi

  • # Onderwijs & opleiding

REMA Ziekenhuis & St Michael Paramedical School

Bouw en exploitatie van een referentieziekenhuis in Ruyigi
Découvrir cette action

Rwanda

  • # Onderwijs & opleiding

MWIZERO

Begeleiding van Burundese universiteitsstudenten die naar Rwanda zijn gevlucht
Al onze acties bekijken

Hoe ondersteunen we
onze projecten?

Steun de projecten die voor u belangrijk zijn door een donatie, een legaat of door beschermheer van de Stichting te worden.

Schenken
Nl
Schenken

Deze site maakt gebruik van cookies. U kunt het volgende lezen notre politique en matière de cookies ici.

Accepteer