Centrum voor Moeder- en Kindbescherming

Verbetering van de voedingstoestand van jonge kinderen

2010 à 2013
Bu / Plateau des Batekes, Democratic Republic of the Congo

Contexte

De dorpelingen van Bu – Bateké Plateau- lijden vooral onder het gebrek aan water, elektriciteit en sanitaire voorzieningen. De gezinnen beschikken niet over voldoende middelen van bestaan en er is geen werkgelegenheid. Vrouwen worden meestal in de steek gelaten door hun echtgenoten, die vaak onderweg zijn in het kader van hun activiteiten voor de productie van houtskool.
Een aanzienlijk aantal kinderen en moeders is ondervoed en verkeert in een alarmerende gezondheidstoestand.

Jonge kinderen van 0 tot 3 jaar en hun moeders.

Verbetering van de voedingstoestand van zeer jonge kinderen van 0 tot 3 jaar in het dorp Bu, Bateké Plateau – in de DRC.

2011: voorlopige oprichting van een voedingscentrum in een bestaande kraamafdeling, die volledig is gerenoveerd. Ongeveer 65 ernstig ondervoede kinderen werden verzorgd (drie keer per week gevoed, onder meer met lokaal geproduceerd maïsmeel), en kregen een medisch onderzoek, vitamines en gratis verzorging. De zwakste moeders werden ook gevoed en kregen twee keer per maand onderricht in voeding en hygiëne.

2012: consultatie van zuigelingen en regelmatige huisbezoeken, distributie van evenwichtige maaltijden aan zieke kinderen, aankoop van geneesmiddelen (met gratis medische verzorging), bewustmaking van vrouwen over hygiëne, diëtetiek, gezinsplanning, enz.

2013: bouw van een keuken en een overdekte refter en bijbehorende uitrusting. Bouw van een kleine visvijver als bijdrage aan de voorziening van het centrum met verse eiwitten.