Kinshasa Now

2019 à 2021
Kinshasa, Democratic Republic of the Congo

Context

In de grote steden van de DRC is het probleem van de straatkinderen sterk aanwezig. 60 tot 70% van de kinderen die zich in deze situatie bevinden, bevinden zich daar als gevolg van een beschuldiging van hekserij. Daar zijn vele redenen voor, maar de belangrijkste is dat ze te veel zijn geworden voor hun ouders, die zich in een zo precaire economische situatie bevinden dat ze hen niet meer kunnen voeden.
Het eerste gevolg daarvan voor het kind is het geweld van de omgeving waarin het wordt ondergedompeld. Na het fysiek en mentaal geweld in de familiale omgeving, wordt het kind geconfronteerd met een andere vorm van geweld in de zogenaamde “ontwakkingskerken” die hen van de zogenaamde “betovering” moeten verlossen. De straat wordt uiteindelijk hun asiel maar wel weer een gevaarlijke omgeving.
Om te getuigen van deze realiteit en het belang ervan, heeft Wajnbrosse productions “Kinshasa Now “gemaakt, een 360-graden virtual reality film die in Kinshasa is opgenomen.
Hij vertelt het verhaal van Mika, 14 jaar oud, die zich op straat bevindt… en helpt zijn dagelijks leven te begrijpen.

De documentaire is bedoeld voor alle doelgroepen.
Er werd een tournee georganiseerd in verschillende grote steden in de DRC en in verschillende scholen in België.

De film is een ervaring waarbij de kijker, dankzij een VR (Virtual Reality) headset, midden in de straten van Kinshasa wordt ondergedompeld, waar hij de moeilijkheden van een kind dat op straat wordt gezet zal voelen.
De film wordt aangevuld met :
– een documentaire film over Chancelvie, een straatkind dat haar verhaal vertelt, vergezeld van interviews met persoonlijkheden die betrokken zijn bij de rechten van het kind (Denis Mukwege, Boris Cyrulnik, enz.);
– een educatief dossier voor iedereen (leerkrachten, ouders, sociologen, opvoeders, enz.) waarin de thema’s die in de sequenties van de film aan bod komen, worden uitgelegd;
– een Virtual Reality ruimte, uitgerust met computers en headsets, met educatieve dossiers die in de verschillende steden van de DRC zullen circuleren;
– een Augmented Reality boek met de thema’s van de film en talrijke video’s (toegankelijk met of zonder QR-code) die zichtbaar zijn op smartphones en tablets.
Het hoofdthema van “Kinshasa Now” is natuurlijk de rechten van het kind in het algemeen, maar het wordt aangevuld met vele secundaire thema’s, zoals het gezin, gendergelijkheid, armoede, honger, religie, geweld tegen kinderen (verkrachting, kinderarbeid enz.), vervoer, gezondheid, corruptie, de parallelle economie, natuurlijke hulpbronnen, conflicten, solidariteit, veerkracht door middel van muziek, sport en het recht op onderwijs.

De Stichting ondersteunde de verspreiding van de film, in Belgische scholen of via een reizende bioscoop, in scholen in de DRC en de afronding van de documentaire over Chancelvie.
Kinshasa Now ging op tournee in de DRC waar hij werd vertoond voor meer dan 2.500 mensen, op 20 verschillende plaatsen in Kinshasa, Mbuji Mayi, Lubumbashi, … In België werd de film ook vertoond in verschillende scholen en was hij het onderwerp van verschillende publieke evenementen.
Elke vertoning werd gevolgd door een debat om het probleem van de straatkinderen grondig aan te pakken.
De film werd op 25 festivals vertoond en won 10 grote prijzen, wat in grote mate bijdroeg tot de verspreiding ervan.

Getuigenissen

JP GODDING _ Directeur van het Ndako Ya Biso Centrum in Kinshasa

Hartelijk dank voor uw bezoek gisteren aan ons centrum voor straatkinderen!
(...)
De nieuwe film, Kinshasa Now, lijkt me echt uitzonderlijk in zijn visie op straatkinderen: hier gaat het niet meer om de algemene context maar rechtstreeks om het leven van deze kinderen dat u blootlegt zonder ooit een oordeel van buitenaf te vellen maar in een zeer aandachtige en nadrukkelijke observatie: vanaf het begin van de film zien we immers de stiefmoeder van het kind dat hem achtervolgt als een
Ik vond ook het einde van de film erg interessant, omdat het de moeder van het kind laat zien die hem als een tovenares achtervolgt, en vervolgens het kind dat op straat aankomt met zijn verschillende pogingen om te overleven: de mensen die hem voor hun eigen doeleinden gebruiken, hem uitbuiten of medelijden met hem hebben, al het geweld dat op straat wordt ondergaan, maar ook de vormen van solidariteit en veerkracht. Ik vond ook het einde van de film en de ontmoeting van enkele jongeren die gewoon hun toekomstplannen met elkaar delen erg mooi: degene die op straat wil blijven, degene die dat niet wil, degene die dat niet wil.
Ik vond ook het einde van de film en de ontmoeting van enkele jongeren die gewoon hun toekomstplannen met elkaar delen leuk: degene die op straat wil blijven, degene die zijn familie wil vinden, degene die wil studeren en een andere toekomst wil vinden... De verschillende verwachtingen worden discreet geopend. En de kinderen zelf hebben er erg van genoten, zoals we samen hun reacties zagen toen ze de helm op hadden.
De film wordt getoond vóór elke sociale actie met de kinderen. Het is niet uw taak om het sociale werk te waarderen, maar om een eerlijk beeld van de werkelijkheid te schetsen.
Ik had het fijn gevonden als u een film van dezelfde lengte had kunnen maken, maar dan een die aan alle toeschouwers kan worden vertoond zonder op zoek te moeten gaan naar kijkkoppen, die niet altijd gemakkelijk te vinden zijn. Ik heb nog nooit een film gevonden die de overlevingsomstandigheden van deze kinderen op straat zo nauwkeurig weergeeft en ik denk dat deze film ons kan helpen om ons werk beter te laten begrijpen door onze partners.
Met de beste groeten aan al uw goede team en nogmaals bedankt !
Lees het hele verhaal